Vergelijken

No-Claim en het veranderen van autoverzekering?

  • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
  • Laatst aangepast 06-03-2024
  • Gemiddelde leestijd: 3 minuten.

In deze blog zou ik graag eens wat willen vertellen over uw no claim als u wisselt van autoverzekering. Toevallig zat ik een tijdje terug een consumentenprogramma te kijken op TV (Radar of Kassa) en toen kwam dit onderwerp aan bod. Het ging over een meneer met tientallen schade vrije jaren welke na overstap maar een beperkt aantal kon meenemen omdat meer 'toch geen zin' heeft. Ik ben hier vandaag even ingedoken en vandaar deze blog.

Stel u heeft na jarenlang zorgvuldig rijden 30 schade vrije jaren opgebouwd, hiermee heeft u de hoogst mogelijke korting behaald op uw verzekering. Toch wilt u overstappen omdat u bij een andere autoverzekering een betere dekking kunt krijgen tegen een lagere prijs. Tot zover niets aan de hand. U stapt over, uw oude verzekering zet het aantal schade vrije jaren in een centraal computersysteem welke de nieuwe verzekeraar kan opvragen. U stapt over, krijgt uw nieuwe polispapieren en dan bent u er weer klaar voor. Althans, dat denkt u !

Wat u niet weet is, is dat sommige verzekeraars zoals Centraal Beheer een maximum aantal schadevrije jaren meenemen. Omdat deze verzekeraars zeggen, bij ons krijgt u niet meer korting als u boven de 15 schade vrije jaren komt is het niet nodig c.q. onmogelijk om deze mee te nemen in ons systeem. Dat is natuurlijk ook zo en dat is ook geen probleem, maar het probleem komt pas als u wel wat krijgt.

Als u wel een schade geval gaat claimen bij uw verzekering heeft dit wel degelijk een negatief effect. Per schade gaat u, afhankelijk van uw autoverzekering, een stapje omlaag op de 'ladder'. Dit betekend dat u een x aantal schade vrije jaren kwijtraakt.

Stel u heeft een parkeerschade gemaakt en dit kost u 4 schadevrije jaren omdat u dit claimt bij uw all risk verzekering. Bij de oude verzekering waar u 30 schade vrije jaren had staan was er niets aan de hand geweest, u gaat naar 26 jaren en dit zult u verder niet in uw portemonnee voelen. Bij de nieuwe verzekering is dit anders! U gaat van 15 jaren naar 11, dit zal vrijwel altijd een stijging van minstens 10% tot 20% op de maandelijke premie betekenen.

Dit is natuurlijk oneerlijk. Ik zou als ik u was voor het overstappen met 15+ schade vrije jaren altijd op papier hebben staan dat u alle jaren mee mag nemen, dit voorkomt eventuele hogere premies bij schade.

Dat verzekeraars niet altijd de jaren meenemen is natuurlijk om u te verleiden bij ze te blijven. Naast de korting is er natuurlijk ook een no claim beschermer. Deze 'beschermer' zorgt ervoor dat u bij schade niet meer hoeft te betalen. Dit betekend echter niet dat u dit geen schade vrije jaren kost, die worden wel degelijk afgeschreven, maar dit is een soort extra verzekering. Als u dus overstapt zult u merken dat uw premie kan stijgen als u op dat moment uw tekort aan schade vrije jaren aangevuld heeft met een no claim beschermer.

Oftewel, zoals ik altijd zeg, lees de kleine lettertjes en stuur desnoods een brief met vragen. Een telefoongesprek kunt u niet terughalen om te bewijzen dat het bedrijf wat anders heeft beweerd!