Wat te doen bij autobrand?
- Geschreven door Michael van Sloten
- Laatst aangepast 13-11-2024
- Gemiddelde leestijd: 4 minuten.
Autobranden komen jaarlijks veel vaker voor dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Dergelijke branden kosten op jaarbasis dan ook gemiddeld enkele tientallen miljoenen euro's. Zowel voor een beperkt als voor een volledige cascoverzekering geldt dat ze brandschade aan de auto indekken. Dit gezegd hebbende is het zo dat je er bij het claimen van dergelijke schade rekening mee dient te houden dat dit je premiekorting en schadevrije jaren kan kosten. Wanneer dekt jouw autoverzekering nu echter precies brandschade en welke invloed heeft dat op jouw bonus-malus? Je komt er hier op deze pagina alles over te weten!
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de situatie waarin er sprake is van een autobrand wanneer je over een WA-verzekering beschikt. In dat geval is het helaas zo dat je zelf voor de schade opdraait. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat een WA-verzekering enkel en alleen de schade indekt die door jou wordt veroorzaakt aan derden. De eigen schade aan jouw eigen voertuig is dus met andere woorden nooit verzekerd, ook niet bij een autobrand.
Wil je dus met andere woorden brandschade kunnen claimen? Dan dien je er altijd rekening mee te houden dat je over een WA+ beperkt of een WA+ volledig cascoverzekering moet beschikken.
Indien jouw voertuig is getroffen door een autobrand is het in eerste instantie van belang om rekening te houden met het type brand waarvan sprake is. Voor autobranden geldt namelijk dat ze in twee verschillende vormen voor kunnen komen. We maken een onderscheid tussen:
Voor een autobrand zonder opzet geldt dat het claimen van dergelijke schade geen gevolgen zal hebben voor jouw bonus-malusladder evenals je verzekeringspremie. Een bekend voorbeeld van een dergelijke brand is bijvoorbeeld een oververhitte motor. Staat jouw auto ergens geparkeerd en valt ze ten prooi aan een natuurbrand? Ook in dat geval heeft het claimen van deze schade geen invloed op je bonus-malusladder evenals de premie die je moet betalen.
Helaas is het zo dat er in de praktijk kan worden vastgesteld dat een autobrand vaak ook moedwillig aangestoken wordt. Wanneer brandschade wordt veroorzaakt door vandalen zal je vast kunnen stellen dat deze bij het merendeel van de autoverzekeringen onder de cascodekking valt. Voor deze schade geldt bijgevolg dat ze te claimen valt zonder dat dit directe gevolgen zal hebben voor je no-claimkorting evenals voor de schadevrije jaren die reeds werden opgebouwd.
Je dient er naast bovenstaande wel aandachtig voor te zijn dat verschillende autoverzekeraars een autobrand veroorzaakt door vandalen ook echt als vandalisme bestempelen. Indien je in een dergelijke situatie een claim indient zal je er wel degelijk rekening mee moeten houden dat dit een impact zal hebben op je no-claimkorting evenals op je schadevrije jaren.
Bovenstaande leert ons dat er bij een autobrand zonder opzet in principe geen sprake is van een verschil tussen de polisvoorwaarden bij de verschillende autoverzekeraars in Nederland. Dit verandert echter wanneer er sprake is van een opzettelijk veroorzaakte autobrand. In dat geval is het altijd aangewezen om zeer grondig de voorwaarden van je autoverzekering te controleren. Enkel en alleen op die manier is het immers mogelijk om verrassingen te voorkomen.
Het spreekt voor zich dat het bij een autobrand ook belangrijk is om te weten op welke uitbetaling je doorgaans kan rekenen vanuit jouw autoverzekeraar. Wat dit betreft is het zo dat er uiteraard rekening moet worden gehouden met de leeftijd van het voertuig. Is er bijvoorbeeld sprake van een auto die jonger is dan 3 jaar? Dan zal je vast kunnen stellen dat hierbij doorgaans de nieuwwaarderegeling of de aanschafwaarderegeling van kracht is.
Heeft jouw auto een leeftijd van 3 jaar of ouder? In dat geval is het zo dat er doorgaans wordt gekeken naar de dagwaarde om de uitbetaling vanuit de autoverzekering te regelen. Deze dagwaarde wordt doorgaans bepaald aan de hand van de koerslijsten. Vaak is het zo dat de koerslijst van de ANWB wat dit betreft als referentiepunt zal worden gebruikt.
Zeer verschillende factoren kunnen aan de basis liggen van een autobrand. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een probleem met de bekabeling, kan de brandstof in het voertuig zorgen voor het ontstaan van een brand en is het mogelijk dat er kortsluiting ontstaat. Hoewel je een autobrand nooit volledig kan voorkomen is het zo dat je wel een belangrijk deel van het risico in kan perken door te zorgen voor een goed en vooral tijdig onderhoud.
Wil je het risico op autobrand door vandalisme kunnen inperken? Dan spreekt het voor zich dat je er goed aan doet om je voertuig altijd in een afgesloten garage te plaatsen. Dit laatste zou je bovendien ook zomaar een (extra) korting op je autoverzekering op kunnen leveren!