Vergelijken

Voorkom autoschade en ongelukken met de vakantiecheck

  • Gepubliceerd op 17-07-2024
Voorkom autoschade en ongelukken met de vakantiecheck

Het is een heerlijk vooruitzicht om de koffers in de auto te laden en op reis te gaan naar een prachtige vakantiebestemming. Daarbij is het natuurlijk van belang om veilig op de plek van bestemming aan te komen. De basis daarvoor leg je met een auto die veilig is om mee te rijden en geen gebreken vertoont. Het is niet voor niets dat een vakantiecheck voor de auto wordt aanbevolen als je ermee op vakantie gaat. Je kan er schade aan de auto mee voorkomen, maar ook ongelukken vermijden. Zo zijn er nog meer tips om rekening mee te houden, zoals het afsluiten van een module pechhulp. 

Vakantiecheck zelf doen

Je kan de vakantiecheck van de auto uitbesteden aan een garage, maar als je binnenkort op reis gaat, lukt het vaak niet meer om een afspraak te maken. Er zit dan niets anders op dan zelf je auto helemaal na te lopen en alle onderdelen en belangrijke aspecten te controleren. Dat is niet zo moeilijk als je misschien denkt, maar kost vooral wat tijd.

1. Check de bandenspanning

Een optimale bandenspanning is van belang, omdat je daarmee de banden de beste prestaties laat leveren. Een te lage bandenspanning zorgt voor een langere remafstand en voor minder grip op het wegdek. De kans dat je met de auto schade veroorzaakt en een claim op de autoverzekering moet doen, is aanzienlijk groter bij een lagere bandenspanning. Dat kan je dus maar beter voorkomen door voordat je op vakantie gaat de bandenspanning te controleren. Je vermindert bij de juiste bandenspanning bovendien het risico op een klapband en verkleint de kans op slippen als je in slechte weersomstandigheden rijdt.

Wat is de juiste bandenspanning?

De bandenspanning is herkenbaar aan het aantal ‘bar’ en in het instructieboekje van je auto is te vinden wat voor je auto de ideale bandenspanning is. Deze informatie is vaak ook te vinden op de dop van de tank of aan de binnenzijde van de deurpost. Het gemiddelde van een juiste bandenspanning ligt doorgaans tussen 2 en 3 bar. Je kan bij een willekeurig tankstation indien nodig meer lucht in de banden brengen.

2. Controleer het oliepeil

De motor draait op olie en het is van groot belang dat het oliepeil op een goed niveau is. Het is bij het meten van het oliepeil belangrijk dat de auto recht op het wegdek staat. Je gebruikt de peilstok onder de motorkap om de olie mee te peilen. Pak een oude doek om daarmee de peilstok af te drogen. Het algemene advies luidt overigens om elke maand het oliepeil even te checken en niet alleen als je op autovakantie gaat. Een te laag oliepeil kan grote gevolgen hebben en je bent te laat als je onderweg bent naar je vakantiebestemming en het olielampje gaat ineens branden. Rijd dan in elk geval niet door om autoschade te voorkomen en zet de auto aan de kant. Wacht wel even tot de motor is afgekoeld.

3. Vul de koelvloeistof aan

Het niveau van de koelvloeistof moet voldoende zijn om oververhitting te voorkomen. De motor moet afgekoeld zijn voordat je de vloeistof bijvult. Je kan de koelvloeistof tot het streepje bijvullen. 

Professionele vakantiecheck

Bij een professionele vakantiecheck worden er nog veel meer acties uitgevoerd, zoals het controleren van de schokdempers net als het nalopen van de remmen en checken van de uitlaat. Ook de accu maakt onderdeel uit van de vakantiecheck net als de airconditioning en de verlichting. Het is voor een veilige rit en om ongelukken en schade te voorkomen aan te raden om een professionele vakantiecheck te laten uitvoeren.

Kies voor een autoverzekering met pechhulp

Het kan je zomaar overkomen, dat je ineens stil komt te staan langs de snelweg in Frankrijk of in een ander vakantieland. Dan is het wel zo prettig om een beroep te kunnen doen op de pechhulp van je autoverzekering. Schakel deze module voor vertrek in of kijk of er voordeliger opties zijn om een andere autoverzekering met pechhulp module af te sluiten. De vergelijking is zo gemaakt en je spaart er geld mee uit dat je voor de vakantie kan gebruiken.