De kosten van een autoverzekering nemen nog verder toe en er lijkt voorlopig ook nog geen einde aan te komen. De stijging van de premie voor autoverzekeringen komt onder meer door de kostenstijging waarmee verzekeraars zich geconfronteerd zien. Zo nemen de herstelkosten voor reparaties aan auto’s na een aanrijding of ongeluk toe. Dat is een reden voor verzekeraars om deze kostentoename door te berekenen in de verzekeringspremie. De gemiddelde autoverzekering is in de afgelopen jaren al tientallen procenten duurder geworden. Dat komt omgerekend in geld neer op een gemiddelde stijging van 270 euro.
Meer kosten per schade
De kosten voor het herstellen van schade aan auto’s zijn fors gestegen. Dat heeft onder meer te maken met de aanwezigheid van technologie in auto’s. Er zijn steeds meer auto’s die over vernuftige technologie beschikken en zeker in vergelijking met het verleden. Een relatief eenvoudig onderdeel als een bumper kan al technologie bevatten. Bijvoorbeeld als er sprake is van een sensor of van een camera. Daarnaast rijden er steeds meer elektrische auto’s op de weg. De accu’s van deze wagens maken de elektrische voertuigen per saldo zwaarder. De impact bij een ongeval met een elektrische auto is hierdoor groter, omdat de accu een groot gewicht heeft.
Hogere kosten voor elektrische autobezitters
De kosten voor elektrische autobezitters nemen overigens ook toe in de toekomst, want nu zijn deze nog vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Dat verandert per 1 januari 2025, want dan is er wel wegenbelasting verschuldigd met een korting van 75% op het tarief. De tariefkorting wordt volgens de Miljoenennota in 2026 verlaagd naar 25% en vervolgens naar 0% in 2030.
Stijging salarissen
De kosten per schade aan auto’s stijgen, maar er zijn meer kosten om rekening mee te houden. De salarissen van het personeel van verzekeraars stijgen net als van de medewerkers bij schadeherstelbedrijven. Dit laatste betekent dat reparaties duurder uitvallen en de autoverzekeraars meer moeten betalen. Deze stijging komt eveneens terug in de hogere premies voor autoverzekeringen. Bovendien is er bij de schadeherstelbedrijven een gebrek aan deskundig personeel. Het kan hierdoor langer duren voordat autoschade hersteld is.
Stijging kosten schadeherstelbedrijven
Indien de eigenaar van de auto een autoverzekering heeft met recht op vervangend vervoer, kost dat de verzekeraar bij een langere wachttijd ook nog eens geld. De schadeherstelbedrijven hebben uiteraard ook te maken met hogere kosten, zoals stijging van personeelskosten, maar ook kosten voor energieverbruik en prijsstijgingen van auto-onderdelen. Deze berekenen de prijsstijgingen weer door aan de verzekeraars en die op hun beurt weer in de premies van de autoverzekeringen.
Verzekeraars besparen op kosten
De toenemende kostenstijging zorgt er onder meer voor dat autoverzekeraars op andere fronten besparingen doorvoeren. Dat is bijvoorbeeld onder meer mogelijk door gebruik te maken van digitalisering en door het inzetten van AI. Het gebruikmaken van kunstmatige intelligentie zorgt er onder meer voor dat het verzekeringspersoneel in staat is om schades van meerdere verzekerden tegelijk te verwerken. Bovendien is er een trend waarneembaar dat verzekerden bij schade zelf eerder gebruikmaken van een app dan telefonisch contact op te nemen met de autoverzekeraar.
Jongeren betalen nog meer
De stijging van de kosten voor verzekeraars leidt voor iedere autobezitter tot een verhoging van de premie. Er is daarbij een groep die extra de pineut is, want jongeren betalen in verhouding al een veel hogere premie dan ouderen. Jongeren in de doelgroep tot 24 jaar betalen in 2024 in vergelijking met twee jaar eerder al 500 euro meer. Dat jongeren meer moeten betalen voor de autoverzekering heeft met het risico te maken. Autoverzekeraars schatten deze groep in als extra risicovol. De gedacht daarachter is dat jongeren vaak meer risico in het verkeer nemen, sneller rijden en minder rijervaring hebben. Deze risico’s uiten zich in een hogere premie voor jonge bestuurders.
Factoren die invloed hebben op de autoverzekeringspremie
De kostenstijging met hogere uitgaven voor reparatiekosten is een van de factoren die invloed heeft op de hogere premies voor autoverzekeringen. Er zijn daarnaast nog meer factoren die de prijs bepalen, zoals meer specifiek de risicofactoren. De leeftijd en het postcodegebied van de verzekerde spelen daarbij een belangrijke rol. Indien het aantal schadeclaims significant toeneemt, kan dat eveneens een aanleiding zijn om de premie van de autoverzekering verder te verhogen.
Geschreven voor auto-verzekering.net door Moniek van der Velde op 20-09-2024