Vergelijken

Verschil premie autoverzekering op basis van huisnummer in dezelfde straat

  • Gepubliceerd op 01-11-2024
Verschil premie autoverzekering op basis van huisnummer in dezelfde straat

Het is een bekend gegeven dat de woonplaats invloed heeft op de premie van de autoverzekering. Dat geldt eveneens voor verschillen per postcodegebied in een plaats, maar er zijn zelfs verschillen in premies in dezelfde straat. Dat kan betekenen dat de ene autobezitter, die aan het begin van de straat woont een hogere premie betaalt dan de verzekerde aan het einde van de straat. Het huisnummer van het adres bepaalt dus mede de hoogte van de premie van de autoverzekering. 

Premieverschil huisnummers vooral in grote steden

Het verschil in premie van de autoverzekering op basis van huisnummers is vooral merkbaar in grote steden met lange straten. Het verschil op basis van dezelfde gegevens kan tussen verre buren uit dezelfde straat wel oplopen tot meer dan €100 per jaar. Bijvoorbeeld als het om een WA verzekering gaat. 

Verschil is verklaarbaar

Het verschil tussen de premies van autoverzekeringen is enigszins wel verklaarbaar. Een lange straat kent verschillende verkeersituaties, zoals een hoekwoning bij een spoorwegovergang. De autobezitter die daar woont of op de hoek van een druk kruispunt loopt meer risico op een ongeval dan de bewoner aan het einde van de straat die via een rustige weg kan wegrijden. Een andere verklaring is dat het voorkomt in Nederland dat een straat aan het begin een andere postcode heeft dan aan het einde ervan. Op basis van de postcode is het immers al bekend dat de risico’s variëren. Bij een verhuizing naar een paar straten verderop, kan je zomaar goedkoper uit zijn als je de verandering van het adres doorgeeft aan de verzekeraar.

Ga op onderzoek uit

Naast dat er premieverschil is per plaats, postcodegebied en huisnummer geldt dat ook autoverzekeraars zelf bijdragen aan het verschil. Bij de ene verzekeraar betaal je daarom meer voor de autoverzekering dan bij een ander. Daarom is het verstandig om zelf op onderzoek uit te gaan en premies te gaan vergelijken. Een handige manier om daar niet te veel tijd aan kwijt te zijn, is door van de beschikbare informatie over autoverzekeringen vergelijken gebruik te maken. Dat laat al snel de verschillen zien. Daarbij is het goed om te weten dat er ruim dertig factoren zijn, die invloed hebben op de premie. Bijvoorbeeld het aantal schadevrije jaren net als het gewicht van de auto en de leeftijd van de verzekerde.

Soort autoverzekering

Op het moment dat je autoverzekeringen gaat vergelijken, is het eveneens aan te raden om naar het soort dekking te kijken. Er zijn veel Nederlanders die een te dure autoverzekering hebben lopen in verhouding tot de waarde en leeftijd van de auto. Daar valt dus ook nog geld op te besparen. Een allrisk dekking onnodig door laten lopen terwijl de auto al 10 jaar oud is, kost alleen maar extra geld. Het is dan meer dan voldoende om voor de oudere auto een WA verzekering te nemen. Zo kan je ook van een allrisk verzekering naar een beperkt casco dekking overstappen als je auto bijvoorbeeld niet meer nieuw is, maar nog wel jong.

Prijsstijging 2025

Het is te verwachten dat er ook een verschil in premie ontstaat tussen 2024 en 2025. Ook dat is een reden om op zoek te gaan naar een goedkope autoverzekering met een goede dekking. De premiestijging die er volgend jaar aankomt, heeft te maken met meerdere factoren, zoals hogere kosten voor verzekeraars. Iedereen die in 2025 te maken krijgt met een aankondiging van een hogere premie kan even de tijd en moeite nemen om een vergelijking te maken tussen autoverzekering. Dat kan tot wel honderden euro’s op jaarbasis schelen. 

10% tot 15% meer betalen in 2025

Het ligt in de lijn der verwachting dat de premies 10% stijgen, maar het kan ook maar zo gebeuren dat je in 2025 to wel 15% meer betaalt. Aangezien er een groot aantal autoverzekeraars actief is in Nederland, biedt dat alle gelegenheid om een vergelijking te maken. Het is daarbij wel belangrijk om niet alleen naar de algemene dekking te kijken, maar ook naar aanvullende modules en bijvoorbeeld naar het eigen risico. Zo kan je ook andere aspecten meewegen, zoals reviews van autoverzekeringen, gebruiksgemak en klantvriendelijkheid van de verzekeraar.