Vergelijken

No Claim

  • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
  • Laatst aangepast 06-03-2024
  • Gemiddelde leestijd: 7 minuten.

No-claimkorting bij de autoverzekering

Als autobezitter ben je vast bekend met de term ‘no-claimkorting’ of ‘no-claim’. Simpelweg betekent het dat je korting krijgt op de premie als je een jaar lang geen schade claimt. Ieder jaar dat je geen schade rijdt, bouw je bovendien schadevrije jaren op. Omdat dit een onderwerp is dat veel mensen lastig vinden, besteden we in dit artikel gedetailleerd aandacht aan alles wat met no-claimkorting en de autoverzekering te maken heeft!

Wat is no-claimkorting?

Heb je een autoverzekering, dan betaal je premie. Dit is het bedrag dat je jaarlijks kwijt bent om van de voordelen van de verzekering gebruik te kunnen maken. Het belangrijkste voordeel van de autoverzekering is dat je een vergoeding uitgekeerd krijgt voor schade die je hebt gereden. Mits die schade in de voorwaarden gedekt is, natuurlijk.

Bij de meeste verzekeraars, zoals Centraal Beheer en ANWB, krijg je korting op je premie als je geen schade rijdt. Of beter gezegd: als je de schade niet claimt op jouw verzekering. Dit wordt de no-claimkorting genoemd. No claim = geen schadeclaim. Rijd je wel schade? Dan stijgt je premie. Zo blijft het uitkeren van schadevergoeding voor de autoverzekeraar betaalbaar.

Schadevrije jaren

De korting die je ontvangt hangt af van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Dat is de som van het aantal jaren waarin je geen beroep doet op je autoverzekering. Het is mogelijk dat je in die jaren schade lijdt en er niet voor kiest de schade bij de verzekeraar te claimen. Ook die jaren worden gezien als schadevrije jaren voor de autoverzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger de korting.

Bonus-malusladder bij no-claimkorting

Het exacte kortingspercentage wordt door verzekeraars bepaald aan de hand van de zogenaamde bonus-malusladder. Bonus staat voor extra korting (geen schade), malus staat voor minder korting (wel schade). Claim je schade? Dan zet je een stapje terug op de bonus-malusladder. Je gaat een ‘trede’ omlaag of omhoog. Op je polisblad staat wat je huidige trede is.

Voorbeeld bonus-malustabel

Om het wat overzichtelijker te maken, zie je hieronder een voorbeeld van een tabel met de bonus-malusladder (centraal beheer), schadevrije jaren en de no-claimkorting (uitgedrukt in percentages).

Schadevrije jarenNo-claimkorting
8 of meer75%
772.5%
670%
565%
460%
355%
250%
145%
040%

Voorbeeld no-claimkorting bij schade

Stel dat je bent verzekerd bij verzekeraar X. Bij het afsluiten van de verzekering sta je op trede 12. Dit betekent dat je 6 schadevrije jaren hebt opgebouwd (zie tabel). Daar hoort 74% no-claimkorting bij.

Helaas rijd je in het eerste jaar van de verzekering tegen een paaltje aan. Hierdoor heb je schade. De schade claim je op de verzekering, zodat de verzekeraar de reparatiekosten betaalt. Hierdoor daar je naar trede 11 op de bonus-malusladder. Als gevolg hiervan heb je het volgende verzekeringsjaar nog slechts een no-claimkorting van 56%.

Schade claimen of zelf betalen?

Soms is het voordeliger om de schade zelf te betalen en niet te claimen op de verzekering. Vooral bij kleine schades is dat het geval. Misschien gaat het om een barstje in de ruit. Je kunt er voor kiezen dit te laten zitten. Of het op eigen kosten te laten repareren. Dat is waarschijnlijk voordeliger dan de extra premie die je moet betalen als je daalt op de bonus-malusladder.

No-claimbeschermer

Zonde natuurlijk dat jouw no-claimkorting bij één schade per jaar al daalt. En jouw premie dus stijgt. Gelukkig kun je bij veel autoverzekeraars ervoor kiezen om een no-claimbeschermer in te zetten. Met een no-claimbeschermer kun je één jaar schade claimen zonder dat je premie omhoog gaat. De schadeclaim heeft dus geen invloed op jouw premiekorting!

Uiteraard betaal je wel iets meer premie voor een autoverzekering met no-claimbeschermer. Het is dus verstandig om van tevoren te bekijken of het voor jou zin heeft om een beschermer toe te voegen. Dit hangt vooral af van de no-claimkorting en het aantal schadevrije jaren die je op dit moment hebt.

Sta je bovenaan de bonus-malusladder? Heb je bijvoorbeeld al 17 schadevrije jaren opgebouwd? Dan heb je niet zoveel aan een no-claimbeschermer. Bij schade daal je het jaar erop misschien iets in premie, maar het verschil is procentueel klein (op basis van de tabel in dit artikel is het 6%). Dat is een ander verhaal als je 10 schadevrije jaren hebt. Dan daal je van 68% naar 40% korting. In dat geval is het misschien de moeite waard om een no-claimbeschermer aan te zetten.

Onderzoek altijd eerst hoeveel de no-claimbeschermer kost, en of die kosten opwegen tegen de extra kosten die je zou maken bij het verliezen van no-claimkorting. Zo weet je zeker of de no-claimbeschermer van toegevoegde waarde is.

Let wel op dat deze ‘bescherming’ alleen bij telt bij de verzekeraar waar je bij zit. Je schade vrije jaren gaan daadwerkelijk omlaag maar door de beschermer betaal je niet meer. Stap je over? Dan heb je dus minder schade vrije jaren waarover je korting ontvangt.

Ben je niet schuldig aan de schade?

Wanneer de schade niet jouw schuld is, daalt jouw no-claimkorting ook niet. Je blijft op dezelfde trede van de bonus-malusladder staan. Waardoor ook je premie gelijk blijft.

De autoverzekeraar verhaalt de schade namelijk op de verantwoordelijke partij. Zoals op de automobilist die tegen jou aanbotste voor het stoplicht. Of op de buurman die de auto net iets te strak naast jouw auto parkeerde en hierdoor schade heeft veroorzaakt.

Andere voorbeelden van schades die geen invloed hebben op de no-claimkorting zijn:

  • Diefstal van de auto
  • Ruitschade
  • Brand
  • Aanrijding met een wild dier
  • Hagel en storm
  • Vandalisme

Schadevrije jaren en no-claimkorting voor tweede auto

Veel gezinnen hebben een tweede auto. Misschien jullie thuis ook wel. Het zou mooi zijn als je de no-claimkorting van de verzekerde auto ook kunt toepassen op de tweede auto. Is dit mogelijk?

Vaak niet automatisch. De persoon die geregistreerd staat op de andere auto is meestal een ander gezinslid, met andere rijervaring. Bijvoorbeeld je man of vrouw, of inwonend kind. Je schadevrije jaren zijn daarom maar bij één auto geldig. Net als de no-claimkorting.

Maar er zijn verzekeraars die voor deze situatie een oplossing hebben. Namelijk een ‘tweede autoregeling’ of ‘tweede gezinsautoregeling’. Maak je gebruik van deze regeling, dan profiteer je van dezelfde no-claimkorting met je tweede voertuig als met je eerste auto.

Let op: de schadevrije jaren kun je bij de tweede autoregeling niet overnemen! Alleen de no-claimkorting. Ook zijn voertuigen van inwonende kinderen vaak uitgesloten van deze regeling.

Schadevrije jaren verdelen over ex partners

Sinds 2022 kun je schadevrije jaren in bijzondere gevallen over dragen.

Echtscheidingen: de schadevrije jaren kunnen worden verdeeld tussen ex partners. Zowel bij scheiding als ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Degene op wiens naam de verzekering staat, heeft het voor het zeggen en bepaalt wat er met de schadevrije jaren gebeurt. Hiervan moet een zogenaamde ‘afstandsverklaring’ worden doorgegeven aan de verzekeraar.

Overlijden: de schadevrije jaren gaan over op de partner die achterblijft. Daarvoor is vereist dat je op hetzelfde adres staat ingeschreven en een rijbewijs in je bezit hebt. Het overnemen van schadevrije jaren doe je eenvoudig door een aanvraag in te dienen bij de verzekeraar.

Lease-auto: Reed je in een lease-auto? En wil je nu een autoverzekering afsluiten met je eigen auto? dan kun je met een zogenaamde leaseverklaring de schadevrije jaren meenemen.

Buitenland: tot slot kun je schadevrije jaren meenemen uit het buitenland. Bijvoorbeeld als je een paar jaar in Portugal hebt gewoond en nu naar Nederland verhuist. Ook dit gaat via een verklaring, die je aanlevert bij je eigen autoverzekeraar.

Het is erg fijn dat het overdragen van schadevrije jaren sinds 2022 in deze situaties mogelijk is. Hierdoor geniet je van een hogere no-claimkorting op de premie van jouw autoverzekering!

Verschillen per autoverzekeraar

Hoeveel korting je hebt bij het aantal schadevrije jaren, verschilt per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar heb je bij 8 schadevrije jaren 61% no-claimkorting. Bij de ander misschien 71%. Maak daarom voordat je een autoverzekering afsluit een goede vergelijking van de kortingspercentages bij verschillende autoverzekeraars. Zo voorkom je dat je korting misloopt.

Wat gebeurt er met de no-claimkorting als je overstapt?

Wil je switchen van verzekeraar? Omdat de verzekering bij de andere autoverzekeraar goedkoper is, of om een andere reden? Dan neem je je schadevrije jaren mee. De nieuwe verzekeraar kan die schadevrije jaren terugvinden in het zogenaamde Roy-Data systeem, waar alle verzekeraars in Nederland toegang tot hebben. Maar let op: het kortingspercentage dat bij de schadevrije jaren hoort, verschilt per verzekeraar. Het kan dus zomaar zijn dat je met hetzelfde aantal schadevrije jaren bij een andere verzekeraar meer of juist minder no-claimkorting krijgt! Daarnaast zullen je schade vrije jaren in Roy-Data lager zijn als je een schade hebt gehad en een no claim beschermer hebt gebruikt.