Over het algemeen biedt een Nederlandse autoverzekering dekking binnen Europa. Dit wordt ook wel een Groene Kaart-dekking genoemd. Hiermee ben je in principe verzekerd in alle landen die op de Groene kaart staan. Bijvoorbeeld:
De Europese Unie
Andorra
IJsland
Liechtenstein
Noorwegen
Zwitserland
In de polisvoorwaarden van iedere verzekering lees je welke landen nog meer zijn gedekt. Of dat er landen zijn uitgesloten van dekking. Veel Nederlandse autoverzekeringen dekken ook schade ontstaan in bijvoorbeeld Marokko of Turkije. Er zijn zelfs autoverzekeringen die schade dekken in Israël.
Kortom: ben je van plan regelmatig naar het buitenland te gaan? Zoek dan eerst goed uit of de autoverzekering die je wilt afsluiten hier gunstige voorwaarden voor heeft. Eventueel kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen en dekkingen. Zoals een reisverzekering met dekking voor pechhulp in het buitenland.
Bij een autoverzekering zijn er vaak bepaalde uitsluitingen opgenomen in de polisvoorwaarden. Dit zijn situaties waarin de verzekeraar geen dekking biedt. Hieronder vind je enkele voorbeelden.
Met een glaasje teveel op kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Vaak genoeg lees je nieuwsberichten in de krant over dronken bestuurders die aanrijdingen veroorzaken. Soms met ernstig letsel of zelfs de dood tot gevolg.
Verzekeraars willen niet opdraaien voor schade die door rijden onder invloed ontstaat. Eigenlijk alle verzekeraars hebben dit als uitsluiting opgenomen in de polisvoorwaarden.
Over het algemeen geldt dat als je meer alcohol in je bloed hebt dan wettelijk is toegestaan, de verzekeraar door jou gereden schade niet vergoedt. De toegestane hoeveelheid zit rond de 0,5 promille.
Illegale activiteiten zijn activiteiten die in strijd met de wet zijn. Hierbij kun je denken aan:
Rijden zonder rijbewijs
Stelen van een auto of het gebruik van de auto bij het plegen van een misdrijf
Straatraces
Ontstaat er schade als gevolg van het plegen van een illegale activiteit? Dan vergoedt de verzekeraar deze schade niet.
Rijden op een circuit wordt gezien als risicovolle activiteit. Vaak zijn de snelheden hoog en maken bestuurders risicovolle manoeuvres. Dit vergroot de kans op ongelukken. Daarom zijn veel verzekeraars huiverig met het dekken van deze schade. In de polisvoorwaarden van de meeste autoverzekeringen is rijden op een circuit dan ook van dekking uitgesloten.
Let op: sommige verzekeraars kiezen een brede interpretatie van ‘circuit’. Zo kan het zijn dat rijden op een verlaten parkeerterrein of een afgelegen weg zonder verkeer gezien wordt als een circuit.
Kortom, ben je van plan om op een circuit te rijden? Ga dan goed na of dit wordt gedekt door de autoverzekering, of sluit een aanvullende dekking af!
Opzet is een bekende uitsluiting in de polisvoorwaarden van een autoverzekering. Wanneer je bewust schade aanricht aan de je eigen auto of die van een ander, maak je geen aanspraak op vergoeding van de schade. Denk aan:
Opzettelijk botsen tegen een andere auto
Expres aanrijden van een voetganger
Vernielen van je eigen auto
Rijd je niet zelf in de auto, maar laat je iemand anders jouw auto besturen? En veroorzaakt die persoon opzettelijk schade? Dan ben je ook niet gedekt. Ook al was het iemand anders die opzettelijk handelde.
Schade die ontstaat doordat de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft, wordt niet gedekt. Dat geldt ook voor situaties waarin het rijbewijs is ingetrokken of geschorst. Dan ben je als bestuurder namelijk niet bevoegd auto te rijden. De verzekeraar zal de schade niet vergoeden.
Ook niet onbelangrijk: de opzegtermijn van de autoverzekering. Iedere verzekeraar kent een andere opzegtermijn. Houd je je niet aan de opzegtermijn, dan kan dit je veel geld kosten. Daarom is het altijd belangrijk om deze termijn te checken in de voorwaarden.
Tegenwoordig kun je de autoverzekering bij veel verzekeringsmaatschappijen na één jaar direct opzeggen, wanneer het jou uitkomt. Dit hangt uiteraard af van de specifieke voorwaarden.
Als jouw auto total loss is, krijg je meestal de dagwaarde (min de restwaarde) uitgekeerd. Dit is de waarde van de auto vlak voor het ongeval.
Heb je een gloednieuwe auto gekocht? Dan kun je bij de meeste verzekeraars een nieuwwaarderegeling afsluiten. Dit houdt in dat binnen het eerste jaar nadat je de auto kocht de nieuwprijs van de auto vergoed krijgt bij total loss. Dus het bedrag wat de auto nú kost.
Heb je een tweede hands auto aangeschaft? Dan kun je voor een aanschafwaarderegeling kiezen. Bij total loss krijg je dan het aankoopbedrag van de auto terug.
Let op: de aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling gelden alleen als je Beperkt Casco of Volledig Casco (All Risk) verzekerd bent.
De ene autoverzekeraar is de andere niet. De verschillen lijken misschien klein, maar kunnen groter zijn dan je denkt. Je zult maar net door hagel worden getroffen en erachter komen dat dit bij de verzekeraar waar je de autoverzekering hebt afgesloten, nét niet gedekt is, en bij een ander wel. Lees dus van tevoren altijd goed de polisvoorwaarden door. Dan weet je waar je aan toe bent!
* Berekend voor WA met prijzen van November 2024 - VW Polo uit 2012, Postcode 8932DP, Geboren 01-01-1980, 10.000KM per jaar en met 10 schadevrije jaren.